Genel Klinik Bilgi – Şizoafektif Bozukluk – Nadir Görülen Psikiyatrik Sendromlar

A-CAPGRAS SENDROMU: Capgras fenomenin klinik olarak ortaya çıkması oldukça nadirdir.Bunun tek başına bir sendrom mu yoksa tanımlanan psikozun bir parçası mı olduğu sorusuna henüz kesin bir yanıt bulunamamıştır.Fransız ekolüne göre bu fenomenin psikiyatrik nozolojide özel bir yeri vardır.Alman ekolü ise bir semptom olarak kabul etmektedir.Capgras sanrısı genelde paranoid psikozlara eşlik eder.Manik-depresif psikozun hem manik hem de depresif epizodunda ortaya çıkabilir.

Capgras sendromunun başlangıcı birlikte olduğu hastalığın süresine bağlı değildir.Psikozun herhangi bir döneminde görülebilir.Capgras sendromu ortaya çıktığında diğer psikotik semptomların varlığında bile klinik yönden dominantlık sağlar.Önemli bir nokta Capgras sendromu bilinç açık iken ortaya çıkar.

Bu sendrom Caspgras ve Reboul-Lachaux tarafından 1923’te tanımlanmıştır. Önemli kişilerin veya kendisinin çift olduğuna dair bir sanrıdır.Örneğin hasta eşinin başka birisi imiş gibi davranarak insanları aldatan birisi ile yer değiştirdiğine inanır.Bu sendrom varsanılar,illüzyonlar ile baplantılı değildir.Bir sanrıdır.1983’te Berson literatürlere geçmiş 133 hastayı incelemiş; hem kadınlarda hem de ortaya çıktığını; ileri yaşlarda görüldüğünü; diğer mental hastalıklar ile beraber olabileceğini göstermiştir.

 

B-DE CLERAMBAULT SENDROMU: Bu sendrom erotomanik tip bir sanrısal bozukluktur. Genelde bireyden daha yüksek bir sosyal konumdaki kişiye karşı duyulan gizli bir aşk vardır.Her iki cinsiyette de görülmesin erağmen kadınlarda daha sık olarak rastlanır.Hastaların çoğu aşık oldukları kişiyi mektuplar,telefon konuşmaları,beklenmedik ziyaretler ile taciz ederler ve rahatsızlık verirler.Bu sanrı, seksüel bir atraksiyondan ziyade romantik bir aşk veya “ruhsal birleşme” ile ilgilidir.

 

C-OTHELLO SENDROMU: Jaluzik tipte bir sanrıdır.Kıskanölık oldukça güçlü bir negatif duygudur.Bu sendromun nüvesi seksüel partnerinin sadakatsizliğine inanmadır.Seksüel partner ile sınırlı olması dikkat çekicidir.Bu sanrının başalngıcı anidir.Öykü derinleştirildiğinde birkaç ay öncesinden şüphelenmelerin başladığı görülür.Bir gün hasta aniden partnerini sadakatsizlik ile suçlar.Bu inanış geçmiş olayların yanlış algılanması ve yorumlanmasına bağlıdır.Çok küçük ipuçları sanrıyı destekler.Hasta partnerinin her davranışını gözlemlemeye başalr.Genelde erkeklerde daha sık olarak görülür.Homisid, suisid, partnerlerin ayrılmaları görülür.

 

D-GANSER SENDROMU:Ganser sendromunun 4 temel klinik özelliği vardır: 1-Yaklaşık yanıtlar, 2-Somatik konversiyon belirtileri, 3-Varsanılar, 4-Bilinçte bulanıklık.

Temel semptom “yaklaşık yanıtlar” vermedir. Hasta sorulan sorunun kesin cevabına çok yakın yanıtlar verir.Örneğin 2+2=5; iki elde 11 parmak olması; haftada 8 gün olması gibi.Somatik semptomlar hem motor hem de duyusal sistemlerde görülür.Ataksi,denge bozukluğuna rastlanılmaktadır.Varsanılar bulunuyorsa bunlar daha çok görsel ve işitsel formlardadır.

 

E-COUVADE SENDROMU: Semptomlar hamileliğin 3. Ayına yakın herhangi bir dönemde ortaya çıkar. Daha çok primitif toplumlarda görülür.Bebek bekleyen baba eşinin hamileliği boyunca aynı onun gibi yatar, aşerer, doğum sancıları çeker.